Ik ben bang door het type bloed

Het is altijd niet gemakkelijk om bloed te zien, maar voor sommigen van ons zijn dergelijke momenten een echte test. Waar zulke sterke emoties vandaan komen en of het mogelijk is om ze te overwinnen?

“Het is de moeite waard om me zelfs een druppel bloed te zien, mijn hoofd begint duizelig te zijn, mijn benen slingeren, er is een gevoel dat ik op het punt sta flauw te komen,” geeft de 37-jarige Sergei toe. Is het mogelijk om een ​​dergelijke reactie alleen uit te leggen met verhoogde gevoeligheid? Sergey lijdt aan hematofobie.

Volgens WHO staat deze obsessieve angst voor bloed derde na de meest voorkomende fobieën – angst voor dieren en open ruimtes. Het onderscheidende kenmerk (evenals andere medische angsten – injecties, ziekenhuizen) is een karakteristieke fysiologische reactie: bang, een persoon voelt niet de behoefte om weg te rennen en raakt niet in paniek, maar zijn adem heeft zijn adem ingehouden, wat het risico is om te verliezen bewustzijn.

Angst voor de dood

“De meeste fobieën worden geassocieerd met de oudste, archetypische angsten van een persoon”, zegt Margarita Zhamkochyan, psychotherapeut, “een angst voor leegte, duisternis, lengte en open ruimte. Maar de basis van al deze angsten is één – de angst voor de dood “. Sinds de primitieve tijden waarschuwen angstaanjagende intuïtieve sensaties een persoon voor het gevaar dat zijn leven bedreigt.

“Bloed dat in onze aderen stroomt, is een heldere metafoor voor het leven. Zodra de beschermende huid is verbroken, beginnen we deze te verliezen, en het lijkt ons dat het leven krachten ons bij haar achterlaten. Dus bloed wordt echt een soort symbool van de dood. En het maakt bang, ”legt Margarita Zhamkochyan uit.

Bij vrouwen wordt de angst voor bloed die optreedt bij elke snee van de huid vaak geassocieerd met de angsten van penetratie en geweld.

“Emangigende dromen, obsessieve fantasieën – het is moeilijk om erachter te komen wat deze angst veroorzaakt”, legt Margarita Zhamkochyan uit. “Psychoanalyse stelt je in staat om de angst voor bloed te begrijpen die veel vrouwen die geen seksuele ervaring hebben ervaring”. Maar niet alleen voelen ze hem. Het feit is dat deze archetypische angst van generatie op generatie wordt overgedragen: bloed bij de eerste menstruatie en met het verlies van maagdelijkheid bang en maakt nog steeds veel vrouwen bang.

“Ik heb geleerd mijn gevoelens te beheersen”

Anna, 31 jaar oud, lerares in het basisonderwijs

“Ik was altijd bang voor bloed, maar ik slaagde erin mezelf te misleiden: toen ik haar zag, heb ik gewoon mijn ogen afgewend. Maar drie jaar geleden werkte mijn receptie niet: toen ik met de kinderen ging op een excursie, viel een student en veel gebroken knie. Ik was gevoelloos van angst en kon hem niet helpen. Deze zaak deed me beseffen dat mijn angst tot ernstige gevolgen zou kunnen leiden. De dokter vertelde me over gedragstherapie. Drie maanden later, dankzij de enscenering, leerde ik mijn angst te beheersen. Eerst keken we naar foto’s met het beeld van bloed, en toen hebben we ons geleidelijk geleerd om er zelf Ik ben ’s ochtends gedeeltelijk mijn erectie kwijt. Is dit normaal? rustig op te reageren. Er wordt aangenomen dat het onmogelijk is om de fobie te genezen, maar psychotherapie verlichtte ongetwijfeld mijn leven, en het type bloed maakt me niet langer bang “.

Projectie van verborgen angsten

Probeer te onthouden waarom ze bang begon te zijn voor bloed, vertelt de 41-jarige Olga een zaak uit de kindertijd: “Op 10-jarige leeftijd heb ik voor het eerst een bloedtest van Wenen doorgegeven. De procedure was niet succesvol: ik verloor zoveel bloed dat ik flauwviel “.

“Soms, tegen de achtergrond van traumatische ervaring, wordt een gevoel van angst gemanifesteerd waarmee een persoon al lang eerder had geleefd”, zegt Margarita Zhamkochyan. – Het kan klassieke angsten van kinderen zijn, angst voor dood, falen, eenzaamheid. In een stressvolle situatie worden ze vaak geprojecteerd op een eenvoudiger en eenvoudiger object, in dit geval – op het bloed “.

Nieuwe functies van perceptie

Angst voor bloed gedurende vele eeuwen gedempte culturele praktijken. Tijdens rituelen of offers (dieren), jagen, gevechtgevechten, mensen door agressie “gemorst”, inclusief angst voor hun leven. Onze tijdgenoten hebben de kans verloren om openlijk negatieve emoties te reguleren en te reguleren. Bovendien drukt het sterkste sociale taboe op de manifestatie van agressie, geïnspireerd door ons uit de vroege kinderjaren, ons. We zijn net van het type bloed kwijt, en daarom kan het ons ook bang maken.

Wat moeten we doen?

Draai de spieren aan

Hematofobie gaat gepaard met een afname van de bloeddruk, daarom, als u denkt dat u nu slecht zult zijn, breng uw spieren vast, beweeg uw armen en benen om de bloedcirculatie te stimuleren.

Kijk eens in het gezicht van “gevaar”

Bloed op jou, op andere mensen, op tv. Stel je deze scènes voor: eerst zijn degenen met wie je het gemakkelijkst omgaat, dan degenen die moeilijker zijn over te dragen. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het woord “bloed”. Het maakt je bang? Schrijf het op een vel papier, zeg hardop. Wanneer je deze angst overwint, ga dan naar de volgende scène uit je lijst. Dus geleidelijk zul je je angst temmen en stoppen met het nemen van dergelijke situaties te dicht bij het hart.

Trek aan de certificaten

Zoals alle mensen die aan fobieën lijden, dramatiseert u de situatie: u overhandigt gewoon de analyse en het lijkt u dat u een liter bloed verliest. Vraag een arts of geliefden in detail hoe de procedure verloopt, dit zal u helpen uzelf te bevrijden van overmatige stress.

Tips voor degene die in de buurt is

Allereerst is het noodzakelijk om te beseffen dat een persoon echt lijdt aan een fobie: dit betekent dat hij op het moment dat hij bloed ziet, absoluut niet eigenaar is van zichzelf. Wees preventief: zodra je merkt dat hij ziek werd, leg je hem in een stoel, leg je hem met je handen en voeten. Probeer tegelijkertijd je opwinding zo kalm mogelijk te gedragen. Om hem te helpen angst te overwinnen, nodigt u hem uit om met een dokter naar een afspraak te gaan. Laat hem een ​​kantoor en medische instrumenten zien, vertel ons hoe de procedure verloopt. En waarschuw altijd de medische staf dat uw vriend lijdt aan hematofobie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Basket